Absurd klocka använder tolv ESP8266-moduler

Quick Quiz: Hur många ESP8266-moduler behöver du göra en LED-klocka? Tips: En klocka visas 12 timmar.

Nej! Twelve är inte svaret. Men det slutade inte Hackaday.io användare [Tamberg] från att bygga en 12-ESP klocka under Bilbao, Spanien Maker Faire. “Fördelen” att använda så många ESP8266s är att var och en kan självständigt styra en timmes lysdiod och dess tillhörande skiva med fem minuters-leddar. Varje esp hämtar tiden över internet, men tänds bara när det är dags.

Det är som parallell bearbetning eller något. Eller kanske är det överflödigt och failsafe. Eller kanske är det bara ett försök att sätta det maximala internet till en sak. Kanske hade de ett team av tolv människor och ville dela upp lasten jämnt. (Vi kunde inte tänka på en riktig anledning att du skulle vilja göra det här.)

Alla snark åt sidan, projektet ser fantastiskt ut som du kan se i det här Flickr-galleriet, och alla designfiler är tillgängliga om du vill återanvända delar av detta projekt. Vi tänker att klockans ansikte är ganska coolt.

Koden för varje enhet är tillgänglig för din perusal. På rad 13 kan du se var de ställer in en variabel (i firmware) som berättar varje esp vilken timme den representerar.

Mer intressant, som börjar runt linjen 38 är ett gulligt trick för att extrahera tiden från närmaste Google-server. I grund och botten returnerar Goog ett “datum:” -sträng, och koden läser den. Läs mycket mer på den tekniken över på ESP-forumet.

Commenteers, eldar upp dina “överkill” lasrar; Vi gillar projektet för allt som det gör rätt. Åtminstone är det inte en motorsågdriven ficklampa.

Flickr-videon som ses ovan har den här beskrivningen:

Varje ESP kontrollerar en 5 minuters skiva av klockan. Vid uppstart finns det ingen anslutning (orange). När du är ansluten till WiFi-nätverket (Blå), pollar varje esp om den enkla tiden med en lätt huvudbehov till Google.com, visar sedan sin del av klockan (blå eller rosa, minuters grön). Notera “glitches” på grund av den oberoende driften av skivorna (plus en programmeringsfel i skivan 0, fixerad senare). Den röda knappen förväntades visa ett hjärtslag och återställde alla ESP, men det fanns inte tillräckligt med tid att utföra detta. För den här videon visas klockan sekunder, istället för minuter, liksom den färdiga versionen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post